Bytt är bytt, kommer aldrig mer igen!

Så sa’ man förr, då man i skolan bytte grejer med varandra. Därmed var ett avtal ingånget som bekräftade, att äganderätten hade växlat mellan två små människor. Min jojo av märket Kalmartrissan, som jag ändå tröttnat på, hade blivit din. I gengäld hade jag fått en dank och femton stenkulor av dig, så att jag kunde bli kung av pyramidspelet! Min lillasyster blev av med en docka men hade istället fått ett hopprep. Så fungerade det penninglösa samspelet till allas gagn och glädje i en tid långt innan det sofistikerade vuxenlivet komplicerade tillvaron med pengar och värdepapper, aktier och fonder.

Kanske var det minnet av barndomens bytesaffärer som låg i bakhuvudet, när Stefan Schelin var på besök hos sin dotter och fick idén till ”BYTESHYLLAN”. Den fanns i dotterns bostadsrättsförening, hyllan där de boende kunde lämna grejer som de inte längre behövde men som någon annan i huset eventuellt kunde vara intresserad av. Och där funkade det jättebra. Så varför inte pröva idén hos oss? Tänkte Stefan, tog upp förslaget i styrelsen och fick gehör för det där. Och nu står ”Byteshyllan” i källaravdelningen under våra hus, borta vid dörren till 6:an!

Där kan du lägga den där gamla hushållsvågen som du inte längre behöver, därför att farbror Lars gav dig en digital våg, när du fyllde år senast. Den gamla vågen kan bli ett kap för någon i huset som blir jätteglad, när en fungerande och fin hushållsvåg erbjuds utan kostnad. Eller ta leksakerna som barnen vuxit ifrån, eller den fina gamla mockavästen som du av någon dunkel anledning blivit för stor för, eller de där böckerna som inte ryms i din bokhylla – visst kan dom bli till fynd för någon av dina grannar.
Nog är det en bra idé, eller hur? Och nu är den förverkligad hos oss! Egentligen är inte Byteshyllan ett adekvat namn på den här företeelsen. Var och en bjuds in att fynda i hyllan – även den som inte själv har lagt något där. Det är alltså snarare fråga om en FYNDPLATS. Det som ligger i Byteshyllan är fritt för alla att ta enligt principen ”först till kvarn”.
Upplevelsen kan dock vara densamma som en gång i skolan, när vi ”gjorde affärer” utan att behöva tänka på utgifter och inkomster! ”Bytt är bytt, kommer aldrig mer igen!”

Hälsningar
Info/Utsikten 2

Skrivet av keweza 21 november, 2013 - 12:31
Taggar: 

Information