Friska fläktar

Nu när vintern snart är här och de flesta av oss tillbringar allt mer tid inomhus med stängda dörrar och haspade fönster, kan det vara värt att tänka ett ögonblick på hur beroende vi är av vårt inomhusklimat.
För att få en skön och behaglig innemiljö måste luften som omger oss förnyas och bytas ut i jämn och lagom takt. I våra lägenheter sker det genom att frisk luft tar sig in i lägenheten genom s.k. tilluftsintag bakom värmeelementet i sov- och/eller vardagsrum, och förs ut genom frånluftsventiler i kök, badrum, klädkammare, och i förekommande fall gästtoalett och klädkammare.
KOM IHÅG att det är nödvändigt att rengöra ventilerna med jämna mellanrum, i Bopärmen rekommenderas att detta sker två gånger/år. Frånluftsventilerna torkas av med fuktig trasa, försiktigt så att inställningen inte förändras; friskluftsintagen bakom elementen innehåller filter som tas ur och dammsugs, innan de sätts tillbaka.
Köksfläkten har en viktig funktion i det här sammanhanget. Om den står bl.a. följande i Bopärmen: ”Köksfläkten och spiskåpan bör rengöras med jämna mellanrum för att fungera bra. Lossa fettfiltret och spola det rent under varmt vatten, eller diska det i diskmaskinen. Övriga delar av fläkten och kåpan tvättas med varmt vatten och diskmedel.”
I Bopärmen får du också tips om hur du får köksfläkten att fungera extra effektivt, när du har storkok och fläskstekning eller liknande på gång! (Se flik 13, underflik 13 ”Forcerad ventilation vid matlagning”).

Hälsningar
Info/Utsikten 2

Skrivet av keweza 13 november, 2013 - 21:19
Taggar: 

Information