Styrelsen har gått brandsyn!

Förr gick man brandvakt om nätterna. Branden, eldsvådan, den röde hanen, var den gemensamma fienden, fruktad av alla, hög som låg. ”Elden är lös!” – blodet isades i ådrorna, när ropet skallade i trånga gränder. Man var lyckligt lottad, om man lyckades hindra elden att sprida sig till grannhusen. Det hus som redan stod i lågor var alltför ofta förlorat och utan räddning.

Idag är den öppna faran för brand inte på långa vägar lika stor som då. Vi har inte fotogenlampor, vi lagar inte vår mat på vedeldade spisar, vi värmer inte våra hus med kakelugnar och kaminer. Vi bygger i andra, mindre brandfarliga material. Det finns en etablerad brandkår som rycker ut och tar ansvar för släckningsarbetet.

Det här tänker jag på när jag får veta, att styrelsen häromdagen gick brandsyn i 4:an och 6:an. Det är styrelsen skyldig att göra, minst en gång om året! Brandstadgan sätter upp regler och styrelsen är det organ som bär ansvar för att vi lever upp till bestämmelserna. När styrelsen informerar om nödvändiga åtgärder är det alltså inte av kitslighet eller överdriven jakt på ordning och reda! Det är i stället i en medveten omtanke om vår egen och våra närboendes säkerhet som styrelsens uppmanar oss att vidta åtgärder.

Den här gången meddelar Ingela Bengtsson, vår ordförande, att det mesta ser bra ut men att det finns några anmärkningar:

  • Trapphusen måste hållas fria! DÄRFÖR MÅSTE MATTOR, STÖVLAR OCH ANNAT AVLÄGSNAS! Även om man kanske tycker är sånt är oförargligt och knappast hindrande för någon. Men den dag det brinner och elströmmen har slutat fungera, då är det kolsvart i trapphusen – då måste du som trevar dig ut i mörkret, veta att du kan ta dig fram utan att snava över okända föremål. Detsamma gäller givetvis också för brandkåren!
  • Kravet på framkomlighet och frihet från icke-behöriga föremål gäller naturligtvis också gångarna i våra källare. Här får i princip ingenting stå hindrande i vägen! OM MAN TILLFÄLLIGT MÅSTE STÄLLA IFRÅN SIG FÖREMÅL I VÄNTAN PÅ BORTTRANSPORT, SKA ALLT MÄRKAS MED LÄGENHETSNUMMER! 
  • Vid styrelsen brandsyn kunde man konstatera att det för närvarande står ”diverse stora grejer” i källarkorridorerna! DESSA MÅSTE OMGÅENDE AVLÄGSNAS AV DEN SOM SYNDAT!
  • Och slutligen; även om det inte ingår i styrelsens brandsyn, finns det i annalkande juletider all anledning att åter igen påminna om att även det minsta lilla stearinljus kan bli orsak till stora katastrofer! SE TILL ATT HÅLLA UPPSIKT ÖVER JULELJUSEN OCH LÄMNA INGEN ÖPPEN ELD UTAN TILLSYN. LJUSSTAKARNA SKA HELST VARA AV OANTÄNDLIGT MATERIAL!

Varma(!) hälsningar

Info/Utsikten 2