Vad händer med Hospitalet från 1700-talet?

Det är en fråga som vi i Saltsjöqvarn har ställt sedan 2007. Här kommer lite aktuell information!

AB Gullringsbo Egendomar med dotterbolaget Svenska Hus äger Hospitalet sedan slutet av 2020 då byggnaden förvärvades på exekutiv auktion. Vi är många som undrar hur det går med projekteringen. Detaljplanen angav vid ansökan nyttjande som kontor, hotell, restaurang, museum och samlingslokal. VDn för Svenska Hus, Niklas Gahm berättar i mail den 15 september till SQSF:

"Sedan förvärvet av Hospitalet har ägaren efter vederbörliga tillståndsprocesser hos olika antikvariska myndigheter och kommun lagat och bytt ut taket, stärkt upp bristfälliga bärande konstruktioner i stommen samt i det närmaste färdigställt återställande av sönderfryst fasad och tegelstomme. Inom ca en månad beräknas ställning och intäckning av fasaden rivas i takt med att avfärgningen (målningen) av fasaden färdigställs.

Parallellt med renoveringen bedriver ägaren (som ni säkert uppmärksammat) en pop-up verksamhet med konsthall för att levandegöra platsen under processen. Även bygglov för ombyggnad inomhus är sökt och beslut i bygglovsprocessen inväntas från kommun innan sådan process kan inledas. Vår förhoppning i detta sammanhang är att kunna fortsätta och permanenta ett öppet konst och kulturellt innehåll i den aktuella lokalen."

Vi lär få anledning att återkomma om Hospitalet under processens gång.