Sopsugen avstängd

Saltsjöqvarns sopsugsystem avstängt tills vidare

Hushållssopor från Brf Utsikten 2 ska slängas i någon av de två containrar som finns placerade utanför 6:an. Matavfall kastas precis som vanligt i speciellt kärl. Information från SQSF angående sophanteringen:

Sopsugsystem
Nuvarande sopsugsystem (berör ej Saltsjöqvarn 1) måste under hösten temporärt tas ur bruk för större renovering och ersättas med sopkärl som ställts ut i området. Vi bedömer att sopsugsystemet kommer vara avstängt ca 6 månader. Nedkast till sopsuganläggningen kommer den 26 okt att plomberas av vår entreprenör Envac och får inte användas under perioden systemet är avstängt.

Orsak till skadorna på systemet är en kombination av bristande källsortering (kartonger, glas mm) kastas via sopsugsystemet i stället för att nyttja återvinningsstationen samt att systemet åldrats. Viktigt att alla boende tänker på och respekterar:

  • Inte kasta för stora påsar i sopsugsystemet, inga stora kartonger, glas mm.
  • Att matavfall (endast organiskt) kastas i föreningens matavfallskärl.
  • Att tänka på att alltid utnyttja egen förenings sopsugsnedkast, då systemet är dimensionerad efter boende i respektive förening.

Det blir krav på boendenära källsortering, vår förhoppning är att befintlig återvinningsstation är tillräcklig. Om alla tar ansvar finns det möjlighet att undvika att bygga nya grovsoprum eller återvinningsstationer.

Reparation av sopsugsystemet är mycket kostsamt, vilket kräver extra debitering till delägarna. För att hålla nere kostnaderna och ha ett framtidssäkert system har styrelsen startat ett arbete med att utreda alternativa sophanteringslösningar.